Pivka, Slovenija

Spoznavanje velikih zveri s pomočjo najnovejše tehnologije

V Krpanovem domu v Pivki je na ogled izjemno zanimiva in slikovita interaktivna postavitev. V Centru o velikih zvereh Dina lahko obiskovalci vstopijo v svet teh živali. Spoznanja o velikih zvereh so predstavljena na najsodobnejši način. Interaktivne vsebine z moderno tehnologijo v preprostem in razumljivem jeziku obiskovalcem omogočajo samostojno raziskovanje vsebin in tudi preverjanje lastnih dosedanjih znanj. Razstava spodbuja k doživetju s pomočjo najnovejših poglobljenih tehnologij, vključno z virtualno in razširjeno resničnostjo na 10 različnih multimedijskih točkah.
Ljudje na Pivškem, kot tudi na celotnem ozemlju severnih Dinaridov, svoj življenjski prostor že od nekdaj delijo z velikimi zvermi. Ker se poseljenost s prebivalstvom veča, postajajo srečanja z njimi vse pogostejša. Gre za mogočene živali, ki v ljudeh pogosto zbujajo strah, spoštovanje in tudi zanimanje. Velike zveri imajo pomembno vlogo pri uravnovešanju procesov v naravi, zato je za njihovo ohranitev stekel projekt Carnivora Dinarica.

Dina s svojo vsebino obiskovalcu poda vpogled v skrivnostni svet medveda, volka in risa.
Z zapisi na zverbooku približa sporazumevanje med njimi. Obiskovalec je povabljen, da si z raziskovanjem izbira teme v votlini, da preizkusi svoje znanje v posebnem kvizu, s tablico v rokah išče sledi volka, risa, medveda in da tako na primer izve, kaj vse lahko medved »prebere« na nekakšni oglasni deski, deblu drevesa, ob katerega se medvedi drgnejo.

S pripomočki za ustvarjanje navidezne resničnosti, kot so očala VR, obiskovalci ugotavljajo, ali medved bolje ali slabše voha od risa. V votlini pa je na ogled tudi film, s katerim so predstavljena spoznanja in značilnosti velikih zveri in njihovega življenjskega prostora, pa tudi kakšne preglavice lahko povzročijo ljudem.