Brdo pri Kranju, oktober 2021; Na letošnjem vrhu Evropske unije, ki je na Brdu pri Kranju potekal pod okriljem slovenskega predsedovanja Sveta EU, je sodelovalo 33 voditeljev držav članic in partneric z Zahodnega Balkana ter deset visokih predstavnikov mednarodnih organizacij v skupaj 44 delegacijah. Po besedah vodje sekretariata za organizacijsko izvedbo, Gregorja Štajerja, smo v Sloveniji gostili več kot 450 udeležencev. Za spremljanje dogodka pa se je akreditiralo tudi več kot 350 novinarjev.

Tako se vrh EU-Zahodni Balkan po številu delegacij in udeležencev uvršča med večje od vseh dogodkov doslej. Gre za zahteven dogodek na najvišji ravni, kjer je zaradi velikega števila udeležencev iz različnih držav in pomembnosti vsebin kjer je še posebej težko zagotoviti brezhibno delovanje avdio, video in multimedijskih sistemov.

V TSE smo skrbeli za tehnično podporo in nemoteno delovanje vseh komunikacijskih sistemov.

Novost letošnjega srečanja je predstavljalo simultano prevajanje z oddaljene lokacije. Prvič doslej so namreč prevajalci svoje delo opravljali iz kabin kar iz Bruslja. Tako je 28 prevajalskih ekip nemoteno skrbelo za prevajanje preko optičnih povezav več kot 1100 kilometrov stran.
Veseli smo, da so srečanja potekala nemoteno in brez težav. Udeleženci so se tako lahko nemoteno posvetili vsebinam. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je za izvrstno izveden vrh tudi uradno zahvalila.

Mateja Lavric

Author Mateja Lavric

More posts by Mateja Lavric