Ljubljana, november 2020; Slovenski parlament je uvedel rešitev možnosti sodelovanja in glasovanja na sejah Državnega zbora, ki smo jo razvili v TSE skupaj s partnerskim podjetjem MMV. Tudi med poslanci in njihovimi sodelavci je namreč delo na sedežu onemogočeno zaradi naraščanja okužb s koronavirusom.

Za Državni zbor RS smo pripravili celovito rešitev, ki poslancem omogoča sodelovanje tudi izven sedeža Državnega zbora, na daljavo. Prvič je bila uporabljena na 47. izredni seji, ki je potekala 2. novembra 2020. Izven sedeža DZ so na seji sodelovali tisti poslanke in poslanci, ki jim je bila odrejena karantena, ali pa bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje in varnost.

»Mislim, da bo to za parlamentarizem zgodovinska seja,« je 28. oktobra za Večer (povezava) povedal predsednik DZ Igor Zorčič, ki je z vzpostavljenim sistemom zadovoljen, še več, meni, da gre verjetno za najboljšega na svetu.

»Gre za sistem, ki bo poslancem, ki bodo delovali oddaljeno, omogočil, da bodo imeli pred seboj na računalniku okolje, kot ga imajo v naši veliki dvorani. Lahko se bodo prijavljali k besedi, razpravljali in tudi glasovali,« je prvi med poslanci pojasnil in dodal, da bodo razpravljavce na daljavo v veliki dvorani spremljali na dveh ekranih. Zorčič je razjasnil še, da bodo imeli poslanci možnost dvigniti roko za postopkovni predlog, za repliko. Imeli bodo tudi uro, integrirano s sistemom v DZ. »Ko se sproži glasovanje, se jim pokažejo enake tipke, kot jih imajo pred seboj na mizah v dvorani,« je še za Večer povedal Zorčič.

Pri razvoju projekta smo zasledovali cilj prenosa mesta govorca iz dvorane na oddaljeno lokacijo.

Naša rešitev nadgradnje informacijsko-komunikacijske tehnologije omogoča oddaljenim poslancem enake možnosti sodelovanja na seji kot jih imajo tisti, ki so na v dvorani Državnega zbora fizično prisotni. Zamika med dogajanjem v dvorani in uporabnikovim oddaljenim mestom praktično ni.

Rešitev, ki smo jo zasnovali v TSE omogoča poslovniško skladno:

– prijavo k besedi,
– sodelovanje v razpravi,
– upoštevanje parlamentarne ure in
– oddajo glasov pri glasovanju,
– možnost dvigovanja rok za postopkovni predlog, za repliko,
– prikazovanje izračuna agregiranih končnih rezultatov glasovanja z upoštevanjem poslovniško določenega tipa glasovanja (navadna večina, absolutna večina …).

Oddaljeni uporabnik lahko vidi sliko iz dvorane, spremlja parlamentarno uro, vidi rezultate glasovanj in podobno. Tako kot v dvorani je bila implementirana npr. tudi možnost prekinitve govora v primeru prekoračitve časa in tudi možnost predsedujočega za prekinitev govora oddaljenega udeleženca seje.

Trenutni vir slike iz dvorane je režirana slika, ki jo v eter posreduje RTV Slovenija. V pripravi pa je tudi rešitev, ki bo omogočala avtomatsko delovanje sistema kamer za primere, ko RTV Slovenija ne bo prenašala ostalega dogajanja.

Sodelujoči v dvorani sliko oddaljenega govorca spremljajo na velikih zaslonih v razpravni dvorani, govor pa preko ozvočenja.

Sistem je zasnovan tako, da bo ob nadgradnji z izbiro jezika tolmačenja omogočal tudi morebitno uporabo pri medparlamentarnih dogodkih v sklopu predsedovanja Republike Slovenije Svetu EU.

Preberite še:

– Prihaja zgodovinska seja državnega zbora na daljavo (Večer)
– Odločanje tudi na daljavo (Delo)
– Prva seja Državnega zbora na daljavo (Portal Državnega zbora)
– Zgodovinska seja DZ: del poslancev bo sodeloval na daljavo (24ur.com)
– Igor Zorčič o seji DZ na daljavo: ‘Naš sistem je najboljši na svetu’ (Svet na Kanalu A)

mlampret

Author mlampret

More posts by mlampret